Op 8 februari was er een interessante uitzending over bijvangst van het programma Keuringsdienst van Waarde. Een aanrader om te kijken als je meer wilt weten over de achtergronden van en de verschillende soorten bijvangst. Via deze link kun je de uitzending terugkijken. In 25 minuten krijg je een goed beeld van het  onderwerp.

Zoals altijd bij de Keuringsdienst van Waarde, wordt de discussie niet uit de weg gegaan. Zo is men verbaasd dat de bijvangst in de supermarkt duurder is dan de “reguliere” vis. Dat de verwerkingskosten van bijvangst hoger zijn omdat hier nog geen bestaande productielijnen voor zijn, is iets dat Extra Catchy herkent. Wij hebben er ook veel moeite in moeten stoppen om de vis op een goede en betaalbare manier te verwerken. Dat is gelukkig gelukt!

In de uitzending gaat het verder ook over “discards”; te kleine vissen die binnenkort door EU regelgeving aan land moeten worden gebracht en daar worden vernietigd. Hier is zeer veel discussie over en veel onvrede bij de vissers. Extra Catchy richt zich niet op dit probleem. Wij werken met – volwassen – vissoorten die minder populair zijn en die hierdoor weinig worden gegeten. Door deze op de kaart te zetten leveren wij een positieve bijdrage aan het optimaal gebruiken van wat de Noordzee biedt.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van de uitzending, neem dat vooral contact op via anke@extra-catchy.nl

Op de foto en in de uitzending zie je overigens Nico Waasdorp. Nico heeft met zijn kennis en advies ook bijgedragen aan Extra Catchy.